Förra veckans cykeltur gav mersmak. Hur många spår har historien lämnat för oss att upptäcka? Och varför är cykel så bra för tidsresor?

Det är bara några av de frågor jag och Cykelhandlaren resonerade om på dagens cykeltur.

Kågeröd

2021 ska tåget stanna både i Kågeröd och Billesholm. Redan nu satsar Svalövs kommun på vandringsleder från Kågeröd och vidare upp mot Röstånga.

Vi började med att cykla från Billesholm till Kågeröd. Det går en parallell grusväg via Bauseröd en bit upp på Söderåsen.
Vid Möllarps säteri var jag tvungen att stanna för att beundra rhododendronen på andra sidan dammen.

Knutstorp

På Knutstorp föddes en av 1500-talets mest kända personer – Tycho Brahe – 1546. Han var äldste son till Otto Brahe och hans hustru Beata Bille, som lät bygga borgen. Borgen stod inte färdig förrän 1551, men då hade redan Tycho Brahe flyttat till sin farbror på Tosterups slott. Även om han inte växte upp på Knutstorp måste han ha tillbringat tid här eftersom han blev kär i Kågerödsprästens dotter. Tillsammans fick de minst åtta barn enligt wikipedia.

Sedan vi senast cyklade förbi Knutstorp har det kommit upp nya informationsskyltar – både på engelska och svenska. Fram till början av 1800-talet ska det ha funnits en sjö framför borgen som en del av en försvarsanläggning.
Borgen sedd från baksidan.
I vår jakt på nya vägar cyklade vi in på baksidan av borgen. De stora gråstenslängorna och den lummiga miljön överraskade. Tänk vilken fantastisk plats för en rekreationsanläggning.
Tänk om väggarna kunde tala.
Den här vägen leder till Kvärk – ytterligare en plats för oss att upptäcka.

Klåveröd

Från Knutstorp cyklade vi mot Klåveröd – en av de minst jobbiga vägarna upp till Stenestad.

Klåveröds Brydestuga – här torkades linet innan brytningen fram till 1880-talet när bomullen tog över. Idag finns här två bänkar där vi gärna äter medhavd matsäck.

Stenestad

Högst uppe på Söderåsen ligger Stenestad med Skånes högst belägna kyrka. Det sägs att efter att stenhuggarna byggt Lunds domkyrka begav de sig till Stenestad där tre pilgrimsvägar möttes. Vägen söderut via Kågeröd cyklade vi för några veckor sedan. De andra två har vi kvar att utforska.

På hembygdsgården i Stenestad arrangeras årligen en trevlig julmarknad.
Mormors bod – vårt favorit-fikaställe på Söderåsen – och Stenestads äldsta byggnad. Här fanns det tre lägenheter. I den ena bodde Karins mormor. Idag driver hon Mormors bod i byggnaden.
Kaffestugan drivs av Karin och Sixten. Två outsinliga kunskapskällor när det gäller Söderåsens historia.

Idag var det fullt med besökare i kaffestugan, men rutinerna var andra. Med säkerhetsavstånd gjordes beställningarna och sedan satte Karin ut en korg på ett bord – garanterat behörigt avstånd. Gästerna uppmanades att sitta utomhus.

Vi avstod från fikat och bytte några ord med Sixten. Jag skulle kunna tillbringa timmar med att lyssna på hans berättelser. Söderåsen tycks dölja så många spännande historier. Varggropar från stenåldern – som fortfarande finns kvar! Och så är det de där pilgrimslederna som försvunnit. Vi talade om Stenestads betydelse genom historien och Sixten nämnde att i rusthållaregården var man skyldiga att hålla hästar förr i tiden så att postiljoner och soldater kunde byta. Således måste vägen ha gått förbi rusthållaregården.

Vilken gård det var? Jo, Cykelhandlaren kände igen namnet så vi gav oss dit för att titta på gården.

Pilgrimsleden mellan Stenestad och Kågeröd

Julmarknad i Stenestad

Rusthållaregården

Vägen mot Kvidinge – fin grusväg.
Någon hade uttryckt sina åsikter längs vägkanten – och jag kan bara hålla med.
Vi frågade oss fram – och enligt svaren vi fick skulle gården på höger sida ha varit rusthållaregården.
Idag ganska förfallen – men med lite fantasi kan vi föreställa oss gårdsplanens kullersten när hönsen for kacklande iväg för överheten som behövde byta hästar.
Mellan de två gårdarna ligger den här vägen – är det den gamla pilgrimsleden?
Efter att ha tittat på rusthållaregården cyklade vi tillbaka ut till asfaltsvägen för att rulla ner mot Ävarp.

Bjuv

Regnmolnen vilade över Söderåsen medan vi trampade mot Bjuv.
Fortfarande blommade rhododendron vid Findus gamla lokaler som idag drivs av Foodhills. Här har vi en historia från andra halvan av 1900-talet.

Billesholm

1973 började Cykelhandlaren handla med cyklar via smått o gottannonser. Idag finns Sveriges största cykelaffär i Billesholm med mer än 1.200 olika färdigmonterad cyklar i butik. Även det en 1900-talshistoria.
Mitt emot Cykelaffären ligger Billesholms Folkets Park – en kulturpärla som sover sin törnrosasömn medan förfallet blir allt mer akut. Förhoppningsvis kan den nya styrelsen få något att hända. De enorma rhododendron kräver minimal omvårdnad och blir vackrare för varje år.
På den här scenen har många historiska tal hållits. Cykelhandlarens mor Signe berättade att det var femtusen besökare här när Edvard Persson uppträdde. Den 27 juni 2020 kommer Anna Vild hit, men i tider av social distansering sänds konserten via zoom #viställerinteinviställerom
Idag ligger parken öde liksom de flesta dagar. Bänkarna står i prydliga rader, men både de och väggarna har ett akut behov av färg.

Sven Jönssons cykelaffär

Billesholms Folkets Park

Folkets hus och parker

Mer om Billesholm på wikipedia

Länkar

Här kan du läsa mer om den 27 juni 2020

Tack vare sponsring från Sven Jönssons cykelaffär är det kostnadsfritt att besöka hälsomässan via zoom (men antalet platser är begränsat).

** Här kan du läsa mer och boka biljetter **

Hälsomässan är en del av en digital festival med fyra olika ”scener”.

** Du hittar hela programmet här **

Sova på Söderåsen

Äta på Söderåsen

Cykla på Söderåsen

Tycho Brahe leden


1 kommentar

Digital festival - ANDEBARK · juni 8, 2020 kl. 2:21 e m

[…] Här hittar du fler bilder från Billesholms Folkets Park […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *