Vi parkerade bilen vid kyrkan i Össjö med en plan på att vi skulle cykla till Rössjön och sedan vidare till Arons livs i Hjärnarp.

På vägen från kyrkan upptäckte vi ett söndagsöppet café som jag blev nyfiken på. (Se separat inlägg.)

Vägen mot Lönnhässle måsta ha en gammal historia, den slingrar genom landskapet och husen ligger nära vägen. Efter att ha kämpat oss uppför fick vi en riktigt härlig nerförsbacke. Nästan inte en enda bil och bofinkar som fladdrade i snåren. En häger som seglade över vattensamlingarna längs vägen.

Vi trodde att vi hade kommit fram till Bassholma (där vi skulle svänga vänster), men när skylten till Axtorp dök upp insåg vi att vi svängt för tidigt och istället cyklat Aggarpsvägen. Nu gjorde det inte så mycket för vägen klart cyklingsvärd och faktiskt en del av Fjärilsleden.

Vi bestämde oss för att ta vägen norrut mot Kollebäckstorp, som vi cyklat förra veckan, men så anade vi en väg in mellan husen i Rössjöfors, stannade för att studera kartan och la om kursen. Och det var verkligen tur – för här hittade vi ett smultronställe vi kommer återvända till – Munka Möllestig.

Munka Möllestig från platsen för informationsskylten. (Från Kollebäcksvägen lägger du märke till den långa längan med trappor från ovanvåningen.)

Munka Möllestig

Spikfabriken

”Munka Möllestig är förlagd utmed fem gamla möllor längs Rössjholmsån: Sågmöllan, Kalkmöllan, Nya mölla, Röamölla och Lunnamöllan, samt spikfabriken Rössöfors.”

”På 1600-talet fanns här på platsen en kalk- och benstamp, möjligen även ett spinneri. Ett par hundra år senare, 1819, ägdes Game stamp av Pehr Nilsson som drev spinneri, färgeri och klädesdamp. Den kom att kallas yllefabriken och ägdes 1885 av Oskar Malmberg som tillverkade kläden och tricotvaror. Åren 1907-1911 var ägaren till Gamle stamp baron Fredrik Rosenörn Lehn på Rössjöholm. Han drev spinneriet men la efter en kort tid ner verksamheten. Baron Rosenörn Lehn passade dock på att ändra namnet till Rösjöfors.

År 1911 köptes området av Gustav Adolf Sandberg från Gnosjö. Han drev en kättingsmedja vid Dalamöllan där han också började tillverka spik. Sandberg flyttade sina maskiner till Gamle stamp och kallade verksamheten Rössjöfors spikfabrik. Han överlät senare verksamheten till sönerna Robert, Axel och Oskar. Dessa drev spikfabriken till 1958 då Rössjöfors köptes av Oskar Persson på Munka Ljungby Cementgjuteri. Oskar Persson moderniserade fabriken me lyckades aldrig få den lönsam. Numera finns ett vattenkraft och sågverk på platsen.”

Informationsskylt vid Rössjöfors

Området är mycket kuperat och vi avstod från vandringsstigarna och följde istället småvägar mot Munka Ljungby. Så småningom hittade vi en cykelstig tillbaka till ån och hamnade vid Sågmöllan.

Enligt informationsskylten har ett stigsystem uppstått i området när traktens invånare gått mellan möllorna.

Römölla

”Römölla anlades förmodligen redan på 1200-talet av munkarna på Herrevads kloster. Den omnämndes 1624 som en ’Schöön Mölle, som kallades den Röde Mölle’. Linné beskrev möllan under sin Skånska Resa 1749 med orden ’quarnen var mycket konstigt anlagd’, Röa Mölla lydde under Skeldinge (Skillinge) fram till 1846, då den friköptes. Verksamheten lades ner 1962. ”

Laxtrappan vid Sågmöllan

Vi följde Rössjöholmsån nedströms tills vi fick vända pga ett staket, hittade en stig som förde oss upp till Munka Ljungby kyrka. Men innan dess hade vi länge stått och studerat strömstaren som vickande stod på en sten innan den dök i det kalla vattnet för att fånga en sländlarv eller någon annan insekt.

Efter en inköpsrunda på ICA i Munka Ljungby följde vi de spikraka vägarna förbi Killinge till Skälderhus. På vägen fick vi höra årets första lärka.

Medan Cykelhandlaren lastade cyklarna smet jag bort till Café Korsvirkesbörsen för att spana in stället – men det får bli ett eget inlägg. F

Resans rutt

Från Össjö kyrka cyklade vi rakt österut, korsade väg 13 och fortsatte mot Lönnhässle. Här var tanken att fortsätta mot Bassholma, men där stod inga skyltar så vi misstog oss och svängde vänster och hamnade på Aggarpsvägen. Den ledde oss mot sydöst till Hunseröd och Axtorp. Vi tog vägen mot Kollebäckstorp och blev nyfikna på husen vid Rössjöfors och hittade fina småvägar längs Rösjöholmsån tillbaka till Munka Ljungby.

Efter att ha handlat på ICA cyklade vi söderut på spikraka vägar och svängde österut in på Fjärilsleden, lika rak och tråkig den, tillbaka till Axtorp.

Total 32 km.


1 kommentar

Café Korsvirkes Börsen – Cyklat · mars 15, 2020 kl. 8:57 e m

[…] 32 km med utgångspunkt från Össjö den 15 mars 2020 […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *